Cykling i OS

shutterstock_279133028

Det tog ett par Olympiska spel och år innan cyklingen rullade in på de olympiska banorna, men när de första moderna spelen började äga rum fick också cyklingen en plats i rampljuset.

Däremot dröjde det ända till 1984 innan kvinnor fick cykla i linjelopp under de olympiska sommarspelen och tolv år senare introducerades damernas tempolopp i Atlanta. Det var först vid OS i London 2012 som män och kvinnor tävlade i lika många grenar inom cyklingen – över hundratjugo år efter det att det första moderna Olympiska spelet hölls.

Idag finns det ett flertal olika cykeltävlingar och förgreningar inom de Olympiska spelen, som BMX-cykling och mountainbike-cykling. Gemensamt för alla olika förgreningar är att man ska cykla i tävlingsfart. Det är olika distanser för olika tävlingar, och kvinnorna har kortare distanser att cykla än vad de manliga idrottarna har. Inom Paralympics finns det också cykling-tävlingar på olika distanser och olika typer av cyklar. Cyklingen har varit en del av Paralympics sedan 1984, alltså samma år som kvinnorna fick börja cykla i linjelopp.