Övrig utrustning

Oavsett om det är en mountainbike, citybike eller racercykel finns det en mängd övrig utrustning som kan köpas till cykeln. Det är ofta en fördel att köpa dessa samtidigt som cykeln köps in eftersom det är lättare att då förhandla om priset. Av den anledningen kan det vara bra att tänka över sitt behov så att man vet det innan man går till cykelhandlaren och beställer sin nya cykel.Några av de tillbehör man kan tänka på är:

Hjälm

cykel-hjälmEgentligen borde hjälm inte vara något att fundera på eftersom det kan rädda liv men trots det är det fler idag som inte har hjälm när de cyklar än de som väljer att skydda sitt huvud. Har man däremot tänkt köpa en racingcykel eller cykla mycket offroad är hjälmen en självklarhet. I dessa fall bär nästan alla hjälm.

Cykelkläder

Det mest klassiska plagget för cyklister är cykelbyxan. Den ser ut som ett par tighta shorts men med skillnaden att de är vadderade för att det ska bli något bekvämare att sitta på cykelns sadel. Andra klädesplagg som hittas i cykelaffären är bland annat cykelhandskar och cykelglasögon.

Skor

Om cykelskor behövs eller inte beror helt på vilken modell av pedaler som cykeln har. Vid platta pedaler (som på en klassisk cykel) används vanliga skor men främst på Mountain Bike och racercyklar består pedalen av en fästanordning där den speciella cykelskon kan klickas fast. Att försöka cykla på dessa cyklar utan cykelskor är lönlöst.

Förvaring

Utbudet av cykelväskor är mycket brett. Det finns mycket små som spänns fast på ramen. Dessa kan t.ex. rymma druvsocker eller annat som tävlingscyklisten vill ha åtkomligt under tävling. De större väskorna monteras på sidan av pakethållaren. Det är vanligt att cykelbud eller reklamutdelare har dessa större varianter medan det mer sällan går att se på privatpersoners cyklar. Troligtvis beror det på att det klassas som relativt fult med de stora sidoväskorna.Ett annat alternativ är att köpa cykelkorgar. Dessa placeras till höger eller vänster av pakethållaren eller frampå styret. Fördelen med dessa är att de är tillverkade av metall- eller plastnät vilket gör att vattnet inte blir kvar i korgen om det regnar. De är mycket funktionella om saker ska transporteras på cykeln t.ex. vid matinköp. Cykelkorgen ses i dag främst på damcyklar.