Tour de France

Tour de France är en av de största cykeltävlingarna som finns i världen idag. Den körs årligen i Frankrike och har funnits ända sedan 1903 med undantag av de två världskrigen. Tävlingen äger rum i Juli månad och pågår i tre veckor. Tour de France är uppdelad i ungefär 20 olika etapper som är runt 200 kilometer långa.Eftersom tävlingen pågår under så lång tid så är det inlagt vilodagar i schemat för de tävlande. På de tre veckor tävlinge pågår så är det 20 dagar med tävlingar. Den sista etappen av tävlingen brukar alltid avslutas på Champs-Élysées i Paris där det årligen är massor av supportrat, tv-kanaler och reportrar på plats.Det finns några etapper som brukar utmärka sig lite extra i Tour de France, det är de etapper som går genom Pyréenerna och Alperna. Här brukar de felsta supportrarna samlas och det är på dessa etapper cyklisterna kan avgöra tävlingen, här kan de distansera sig till de övriga tävlandena och det är här det syns vilka som är bäst tränade och förberedda. Genom att vinna någon av dessa etapper visar verkligen de tävlande att de är i toppen och tävlar om förstaplatserna.Är du intresserad av Tour de France och brukar hänga med framför tv:n eller på någon av de olika etapperna finns det även siter online där man kan vara med och oddsa på vinnarna. Detta är riktigt spännande och roligt för den insatte i Tour de France. På Betsafe.se finns det odds på Tour de France. Betsafe har även på sin blogg gjort en video på Tour de France 100 års jubileum där de hade en ljusshow på Triumfbågen i Paris. Kolla in videon här.

Tröjorna

Brukar ni titta på Tour de France har ni säkert uppmärksammat att de tävlande brukar ha olika tröjor på sig, närmare bestämt, gul tröja, rödprickig tröja och grön tröja. Här kommer en förklaring vad de olika tröjorna betyder;

  • Gul tröja – Denna tröja bär den tävlande som leder totalen av tävlingen, alltså den som har den kortaste tiden totalt i tävlingen, summerat av alla tidigare etapper.
  • Rödprickig tröja –  Denna tröja sitter på den tävlande som leder bergspristävlingen.
  • Grön tröja – Denna tröja sitter på den som leder poängtävlingen. Poäng får man vid bland annat vinst av etapp och spurtpris som läggs ut på de olika etapperna.