Välja rätt cykel

Funderar man på att börja cykla är det väldigt viktigt att man lär sig välja en cykel som passar en bäst. Här går vi igenom de olika steg som krävs för ett bra cykelköp.

Användning

Först och främst behöver man tänka på hur man kommer att använda sin cykel. Har man tänkt att använda cykeln som ett transportmedel i vardagen så kanske man skall satsa på en klassisk cykel, eller varför inte en elcykel eller lådcykel. Ska man cykla på vägar är det så klart en landsvägscykel man ska satsa på. Är man mer intresserad av att cykla i skogen kommer man behöva en mountainbike. Det kommer också spela roll hur mycket man planerar att använda cykeln. Ju mer man använder den desto bättre är det oftast att satsa på något i högre kvalitet.

Pris

Man kommer också behöva bestämma hur mycket pengar man vill lägga på cykeln och tillbehören. För att kunna göra detta behöver man dock först och främst en uppfattning om vad som är resonabelt pris. Ta en titt i en nätbutik för att snabbt ta reda på vilka priser som gäller idag. En annan bra hållpunkt för hur mycket du bör betala är i vilken utsträckning som cykeln kommer att användas. Är cykling ditt primära fritidsintresse eller motionsform så kanske det är värt att investera i en cykel som höjer din upplevelse och som håller länge.Samma sak om du skall använda cykeln som ett primärt transportmedel i vardagen, då kanske en elcykel eller varför inte en lådcykel kan vara en god idé. Om du däremot mest är ute efter en enklare cykel som du använder sporadiskt eller för korta sträckor så kanske du kan dra ner din budget. Tänk också på att även titta på nödvändiga kringkostnader som hjälm, kanske lite anpassade kläder, en cykelpump och kanske ett litet verktyg.

Storlek

För att man ska sitta bekvämt på cykel och kunna använda den längre sträckor utan besvär är det ytterst viktigt att man väljer rätt storlek. Går man till en fysisk cykelbutik finns det alltid personal som kan hitta rätt storlek utifrån ens längd och vilken typ av cykel man vill ha. Planerar man att köpa cykeln online får man se till att hitta en storleksguide att utgå från.Om det visar sig att man hamnar i gränszonen mellan två olika storlekar är det rekommenderat att satsa på den mindre. En mindre ram kan man överkomma genom längre styrstam och sadelrör. Har man dock en för stor cykel går det nästan inte att göra något åt det. Den mindre ramen är mer lätthanterlig, bekvämare att cykla på och kommer rent allmänt vara mer skonsam mot kroppen.Tänkt också på att olika cykelmodeller innebär olika sittställningar, framåtlutad för att minska luftmotstånd som i landsvägscyklar eller väldigt rak i ryggen som på en klassisk damcykel. Detta är också en viktig faktor att ta hänsyn till för att du skall hitta rätt cykel för dig. Lycka till med köpet!